Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Άγιος Βασίλης...Έθιμα του κόσμου για την Παραμονή των Χριστουγέννων


Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, τα παιδιά αφήνουν, σύμφωνα με την παράδοση, ένα ποτήρι γάλα για τον Άγιο Βασίλη και ένα πιάτο με κουλουράκια.
Στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αυστραλία, του αφήνουν ένα ποτήρι λικέρ και κιμαδόπιτα. Στη Σουηδία, τα παιδιά αφήνουν χυλό από ρύζι...

Στην Ιρλανδία συνηθίζεται να του αφήνουν Μαύρη μπύρα ή γάλα, μαζί με Χριστουγεννιάτικη πουτίνγκα ή κιμαδόπιτα.

Στην Ουγγαρία, ο Αγ. Νικόλαος (Mikulás) έρχεται το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου και τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους το επόμενο πρωί. Τους αφήνει γλυκά σε ένα σακουλάκι, εάν ήταν φρόνιμα παιδιά και αν όχι, ένα χρυσό χρωματιστό ραβδί. Την Παραμονή των Χριστουγέννων ο «Μικρός Χριστός» έρχεται και αφήνει δώρα σε όλους.

Στη Σλοβενία, ο Αγ. Νικόλαος (Miklavž) φέρνει επίσης μικρά δώρα στα καλά παιδιά την παραμονή της 6ης Δεκεμβρίου. 
Ο Božiček (Άνθρωπος των Χριστουγέννων) φέρνει δώρα την Παραμονή της 25ης Δεκεμβρίου, και ο Dedek Mraz (ο Παγωμένος Παππούς) φέρνει δώρα το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου, τα οποία θα ανοιχτούν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Τα παιδιά από τη Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Ιρλανδία, Καναδά και Αμερική αφήνουν επίσης ένα καρότο για το ελάφι του Αϊ Βασίλη, ενώ σύμφωνα με την παράδοση λέγεται στα παιδιά ότι αν δεν ήταν φρόνιμα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα βρουν ένα κάρβουνο στις χριστουγεννιάτικες κάλτσες τους, παρόλο που το έθιμο αυτό θεωρείται πια απαρχαιωμένο.

 Τα παιδιά που ακολουθούν τα Ολλανδικά έθιμα για τον sinterklaas (Αϊ Βασίλη) θα αφήσουν σανό και ένα καρότο για το άλογο του Αϊ Βασίλη μέσα σε ένα παπούτσι πριν πέσουν για ύπνο - κάποιες φορές ίσως και εβδομάδες πριν από το sinterklaasavond
Το επόμενο πρωινό αντί για το σανό και το καρότο θα βρουν στην κάλτσα τους ένα δώρο. 
Συχνά, αυτό είναι μία φιγούρα από ζαχαρωτό.

 Στα άτακτα παιδιά λεγόταν παλιά ότι αντί για γλυκά θα έβρισκαν ένα μάτσο από ξύλα, αλλά το έθιμο αυτό έχει εκλείψει.

Άλλα Χριστουγεννιάτικα έθιμα για τον Αϊ Βασίλη στις ΗΠΑ είναι η ανάγνωση του παραμυθιού A Visit from StNicholas (Μία επίσκεψη από τον Αγ. Νικόλα)  από τον συγγραφέα Clement Clark Moore ή κάποια άλλη ιστορία για τον Άγιο Βασίλη, η παρακολούθηση ενός Χριστουγεννιάτικου παιδικού προγράμματος στην τηλεόραση (όπως το προαναφερθέν Santa Claus Is Comin' to Town (Ο Άγιος Βασίλης έρχεται στην πόλη) και άλλα παρόμοια, όπως το Rudolph the Red-Nosed Reindeer (Ρούντολφ το Ελαφάκι, μεταξύ πολλών άλλων), καθώς και τραγούδια για τον Αϊ Βασίλη όπως το "Santa Claus is Coming to Town" (Ο Άγιος Βασίλης έρχεται στην πόλη), "Here Comes Santa Claus" (Έρχεται ο Άγιος Βασίλης), και "Up on the Housetop" (Πάνω στη σκεπή του σπιτιού). 

Στα έθιμα της τελευταίας στιγμής για τα παιδιά πριν πέσουν για ύπνο περιλαμβάνονται η στοίχιση των χριστουγεννιάτικων καλτσών στο τζάκι ή σε κάποιο άλλο μέρος όπου ο Αϊ Βασίλης θα μπορεί να δει, το κρυφοκοίταγμα στην καμινάδα (σε σπίτια με τζάκι), το κοίταγμα από το παράθυρο για να δουν αν το έλκηθρο του Αϊ Βασίλη περνάει στον ουρανό, και (στα σπίτια χωρίς τζάκι), το ξεκλείδωμα μίας εξωτερικής πόρτας ώστε ο Άγιος Βασίλης να μπορεί εύκολα να μπει στο σπίτι. 

Οι αφιερώσεις στα δώρα των παιδιών υπογράφονται από τους γονείς τους που συνήθως γράφουν «Από τον Άι Βασίλη» πριν τα δώρα μπουν κάτω από το δέντρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου