Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΕΦΥΓΕ ..Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ

Στη «γειτονιά των Αγγέλων» η Αντιγόνη Βαλάκου

 

Η Αντιγόνη Βαλάκου έσβησε στον Ευαγγελισμό που νοσηλευόταν εδώ και μια εβδομάδα σε ηλικία 83 ετών.

Η σπουδαία και «ακριβή» θεατρίνα που γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα και για δεκαετίες συνάρπασε το κοινό με συγκλονιστικές της ερμηνείες απ’το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τις κρατικές σκηνές μας,μέχρι και το λιλιπούτειο Ιλίσια-Βολανάκης.



Στην Αθήνα, ήρθε το ’46, δεκαέξι χρονών κι ενώ σπούδαζε στις δύο τελευταίες γυμνασιακές τάξεις, φοίτησε παράλληλα στο ισχυρό Θεατρικό Σπουδαστήριο του Βασίλη Ρώτα.

Υπηρέτησε το σανίδι με λατρεία και πάθος μοναδικό,ζηλευτό κι ανάμεσα στις σπουδαιότερες ερμηνείες της ήταν αυτή της Οφηλίας απ’τον Άμλετ και της Αντιγόνης, της Άννας Φρανκ που έγραψε ιστορία, της έξοχης Ηλέκτρας με σκηνοθέτη τον Σπύρο Ευαγγελάτο που θεωρείται από όλους μια απ’τις πιο σημαντικές που έχει αγκαλιάσει ποτέ το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου,

με πιο πρόσφατες την Ρόουζ που ήταν μάθημα υποκριτικής,μέτρου και ήθος και την υπέροχη Μαντάμ Φλο που έκανε με τον Καραμίχο στο Αγγέλων Βήμα κι αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της.


Δεν χωράνε σε λίγες γραμμές όσα έκανε στο θέατρο 
η Κυρία Αντιγόνη Βαλάκου,η οποία είχε πετύχει λαμπρές ερμηνείες και στον κινηματογράφο-ανάμεσά στις ταινίες της ήταν 
το «Αμαξάκι», «Οι ουρανοί είναι δικοί μας», «Ο δρόμος με τις ακακίες» κλπ.








 


Ματωμένος γάμος   Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα




Η πιο λαμπρή ταινία της δεκαετίας του 50 που έσπασε τα ταμεία, και η καλύτερη ερμηνεία πρώτου γυναικείου ρόλου στον ελληνικό κινηματογράφο:

Γκόλφω με την Αντιγόνη Βαλάκου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου