Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Σταύρος Κουγιουμτζής

"Θα 'ταν 12 του Μάρτη"
  έγραψε ο στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης το 1976 και ο Σταύρος Κουγιουμτζής το μελοποίησε με μοναδικό τρόπο, φτιάχνοντας ένα "προφητικό" τραγούδι, καθώς έφυγε από τη  ζωή 12 Μαρτίου 2005. 
  
"Θα 'ταν 12 του Μάρτη" Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης/Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής - ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου





Πέρασαν 12 χρόνια από την ημέρα (12 Μαρτίου 2005) που έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες μουσικοσυνθέτες, με πολλά σημαντικά τραγούδια στο ενεργητικό του και συνεργασίες με κορυφαίους Ελληνες ερμηνευτές.


Ο γεννημένος το 1932, μικρασιατικής καταγωγής Θεσσαλονικιός δημιουργός, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη γενέτειρά του την οποία υπεραγαπούσε.


Στο χώρο της μουσικής μπήκε σε ηλικία μόλις 15 ετών, καθώς οι σπουδές του στο πιάνο το επέτρεπαν, άρχισε να εργάζεται ως πιανίστας στα νυχτερινά κέντρα της πόλης.
Το 1961 γράφει το πρώτο του τραγούδι με τίτλο "Το περιστεράκι" με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη και παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ.

Οι πρώτες του επιτυχίες ήρθαν με τα τραγούδια "Μη μου θυμώνεις μάτια μου" και "Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά" ενώ οι συνεργασίες του ήταν με μεγάλα ονόματα που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή όπώς οι Καίτη Χωματά και Γιάννης Βογιατζής.

Το 1967 μετακομίζει στην Αθήνα με αφορμή τη συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ η οποία διέθετε τότε νέα και ανερχόμενα ονόματα όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Καλαντζής και Γιάννης Πάριος. 

 

"Οταν ανθίζουν πασχαλιές" Στίχοι/μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής - ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας

 

 Τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας του ήρθαν εκείνη την εποχή που άρχισε και η επιτυχημένη συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα, τον οποίο είχε κατά κάποιο τρόπο ως αποκλειστικό ερμηνευτή. Κάνουν μαζί την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία "Να 'τανε το 21" η οποία και σηματοδότησε την καριέρα του Νταλάρα, ενώ ομολογουμένως κανείς άλλος δεν θα είχε ερμηνεύσει τόσο ιδανικά τα τραγούδια του Κουγιουμτζή.

Ακολούθησαν οι επιτυχίες: "Πού 'ναι τα χρόνια", "Κάπου νυχτώνει", "Όλα καλά κι όλα ωραία", "Ο ουρανός φεύγει βαρύς", "Τα ψηλά τα παραθύρια", "Τα χρόνια της υπομονής", "Ελεύθερο κι ωραίοι" κ.ά.


Οι στιχουργικές συνεργασίες του ήταν επίσης σημαντικές καθώς συνεργάστηκε με τους καλύτερους της εποχής όπως οι Μάνος Ελευθερίου, Κ. Βίρβος, Σ. Τσώτου, Μ. Μπουρμπούλης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενώ μελοποίησε και τους Ελληνες ποιητές Γ. Θέμελη, Ντ. Χριστιανόπουλο και Κώστα Βάρναλη.


"Κάπου νυχτώνει" Στίχοι/μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής - ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας

 


Αξίζει να αναφέρουμε τη συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία έκανε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δισκογραφίας της με το τραγούδι του Κουγιουμτζή "Το Κόκκινο Φουστάνι".

Το 1988 επιστρέφει στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη και σταματά να γράφει μουσική μέχρι το 1998 που μετά από πρόταση του Γιώργου Νταλάρα συνθέτει καινούργια τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής με τον Νταλάρα και την Αιμιλία Κουγιουμτζή με τίτλο "'Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων". 


Το 2001 κυκλοφορεί ο τελευταίος του δίσκος με τίτλο "'Έβρεχε ο κόσμος". Τα τραγούδια ερμηνεύει η κόρη του Μαρία Κουγιουμτζή.


"Τα χρόνια της υπομονής" Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου - Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής - ερμηνεία: Αννα Βίσση/Γιώργος Νταλάρας

 
Ο συνθέτης και στιχουργός Σταύρος Κουγιουμτζής, έφυγε το Σάββατο 12 Μαρτίου 2005, αφήνοντας πίσω του κάποια από τα σπουδαιότερα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας που αγαπάμε να τραγουδάμε μέχρι σήμερα.

H προσωπική δισκογραφία του Σταύρου Κουγιουμτζή


Νά' τανε το 21
Όταν ανθίζουν πασχαλιές
Ηλιοσκόπιο
Μικρές πολιτείες
Στα ψηλά τα παραθύρια
Λαϊκές Κυριακές
Τραγούδια του καιρού μας
Όταν σε περιμένω
Μικραίνει ο κόσμος
Τα νυχτέρια μας
Τρελοί και άγγελοι
Κάτι παιδιά που αγαπάνε το τραγούδι
Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων
Έβρεχε ο κόσμος

E. Γράψα


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου