Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η όμορφη Σύρος



Αρχοντική, επιβλητική, μεγαλοπρεπής… όλοι αναφέρονται στη Σύρο με ανάλογους χαρακτηρισμούς. Το σίγουρο ότι αυτό το πανέμορφο νησί, στη μέση του συμπλέγματος των Κυκλάδων, είναι πραγματικά ξεχωριστό. Κι αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη νεοκλασική αρχιτεκτονική του και τη γοητεία που αποτυπώνεται όχι μόνο στα φροντισμένα κτήριά του, αλλά και στις γειτονιές του που έχουν κρατήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα τους. Τον 19ο αιώνα, η Σύρος θεωρείτο ως ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που επηρέασε την εμπορική και πολιτιστική ζωή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπόριο βρισκόταν σε τόση άνθηση ώστε η Ερμούπολη πήρε το όνομά της, το 1826, προς τιμή του θεού του Εμπορίου, του Κερδώου Ερμή.

 
Σήμερα, η Σύρος ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής ζωής χειμώνα και καλοκαίρι, αφού φιλοξενεί πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες (Δικαστήρια, Νομαρχία, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πυροσβεστική, Επιμελητήριο, Τελωνείο, κλπ.) και προσφέρει στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της πολλές επιλογές διακοπών και διασκέδασης σε πανέμορφες παραλίες, αλλά και γνωριμίας με την ιστορία.





Ο Δήμος της Άνω Σύρου, από τους αρχαιότερους στην Ελλάδα, αποτελείται από δώδεκα οικισμούς και ο πληθυσμός του φθάνει τους 1700 κατοίκους.  Η ζωντανή μεσαιωνική πόλη είναι χτισμένη στο λόφο του Αγίου Γεωργίου (Καθολική Εκκλησία) πάνω από την Ερμούπολη, και ναι μεν μπορείτε να φτάσετε ως εκεί με αυτοκίνητο, αλλά όχι και να το πάρετε μαζί σας αφού στον οικισμό δεν κυκλοφορούν οχήματα.



 Τα σοκάκια έχουν πλάτος λιγότερο από δύο μέτρα και υπάρχουν παντού σκαλοπάτια. Ανεβείτε τα, σεριανίστε στα υπέροχα σοκάκια και ζήστε σε μια άλλη εποχή.
Αξίζει να επισκεφτείτε τη Σύρο, αφού βρίσκεται μόνο 3.5 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και έχει τακτική σύνδεση και με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Είναι ο ιδανικός προορισμός για οικογενειακές διακοπές, αλλά και μοναδικά Σαββατοκύριακα που θα σας μείνουν αξέχαστα.


                

 Σύρος, Αρχόντισσα του Αιγαίου και Νύμφη των Κυκλάδων.

Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων που «βασιλεύει» στο κέντρο του νησιώτικου συμπλέγματος και γοητεύει με τον κοσμοπολίτικο αέρα του και τις μεσαιωνικές ομορφιές του.
Μουσική: Τα γέλια του κόσμου, Ευανθία Ρεμπούτσικα απο το δίσκο "Το αστέρι κι η ευχή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου