Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΤΕΩΡΑ ΟΙ ΒΡΑΧΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ






ΜΕΤΕΩΡΑ ΟΙ ΒΡΑΧΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 Έτσι όπως τα βλέπεις να ξεπροβάλουν, ογκώδη και μεγαλοπρεπή τα βράχια των Μετεώρων, είναι σαν θεούς και άρχοντες που ξεπήδησαν από τα έγκατα της γης, για να προστατέψουν τον τόπο. Μια κατανυκτική ατμόσφαιρα χαρακτηρίζει την Καλαμπάκα, αλλά και τις γύρω περιοχές. Θες η ευλογία που δίνουν οι ασκητές μοναχοί, θες η ομορφιά της φύσης, η εικόνα είναι μαγευτική, καθώς βλέπει κανείς τα μοναστήρια να αιωρούνται μεταξύ ουρανού και γης

 Μια παλιά ιστορία λέει ότι πριν από εξήντα περίπου εκατομμύρια χρόνια ήταν μια τεράστια λίμνη ανάμεσα στα δύο βουνά, Όλυμπο και Κίσαβο, και κάποια στιγμή από τα δυο βουνά ένα μεγάλο μέρος υποχώρησε (τα σημερινά Τέμπη) και όλο το νερό της λίμνης χύθηκε στο Αιγαίο πέλαγος, αφήνοντας πίσω της τους σημερινούς θαλασσογενείς βράχους των Μετεώρων.

 Το όνομά τους, τα Μετέωρα, το πήραν από τα μοναστήρια, τα οποία πραγματικά αιωρούνται μεταξύ ουρανού και γης.

 Η μοναστική ζωή στα Μετέωρα αρχίζει τον 11ο αιώνα, όπου καθημερινά καταφεύγουν ασκητές και αναχωρητές να στοχαστούν και να δοξάσουν τον Κύριο Ιησού Χριστό. Η ιστορία τους θέλει να εγκαθίστανται αρχικά στα κοιλώ-ματα των ανεμόδαρτων βράχων και να έχουν ως κέντρο τους το «στύλο της Δούπιανης» πάνω από το Καστράκι.
Ο θόρυβος όμως των κοπαδιών των αιγοπροβάτων, των βοσκών και των περαστικών αναγκάζουν τους ησυχαστές να αναζητήσουν ηρεμότερα μέρη. Έτσι παίρνουν την απόφαση να σκαρφαλώσουν εκεί.
Η παράδοση θέλει να έδεσαν σχοινιά στα πόδια των αετών και όταν τα σχοινιά γαντζώθηκαν στις κορυφές, οι ασκητές αναρριχήθηκαν συρόμενοι από τα σχοινιά. Στην πραγματικότητα έφτασαν εκεί με το σύστημα της σκαλωσιάς και την κατασκευή ξύλινων κλιμάκων, όπου προσφερόταν. Σκάλιζαν τρύπες στους βράχους, έβαζαν τα δοκάρια μέσα και μετά συνέχιζαν το ίδιο προς τα πάνω στην κορυφή.
Για την μεταφορά πραγμάτων, παρασκεύασαν το δίχτυ που το τραβούσαν με ανέμη.


Τον 14ο αιώνα, ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, ήταν αυτός που οργάνωσε το πρώτο μοναστικό κοινόβιο στον μεγαλύτερο βράχο, τον Μέγα Μετέωρο. Από τότε 24 μοναστήρια ιδρύθηκαν κατά καιρούς έως τον 16ο αιώνα. Τα περισσότερα βρίσκονται σε ερειπωμένη κατάσταση, ενώ σήμερα σώζονται και λειτουργούν ακέραια μόνο έξι, Ι.Μ Μεγάλου Μετεώρου (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού), Βαρλάαμ (Αγ. Πάντων), Αγ. Τριάδας, Αγ. Στεφάνου, Ρουσάνου (Αγ. Βαρβάρας) και Αγ. Νικολάου Αναπαυσά.

Τα Μετέωρα είναι αναγνωρισμένα ως διατηρητέο και προστατευόμενο μνημείο της ανθρωπότητας από την UNESCO και άλλους διεθνείς οργανισμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου