Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Μαμά το κολατσιό μου!

Το κολατσιό, το ενδιάμεσο γεύμα που λαμβάνουν οι μαθητές στο σχολείο, είναι πολύ σημαντικό γιατί -τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο με την απαραίτητη γλυκόζη- βοηθά τα παιδιά να είναι αποδοτικά και να συνεχίσουν με περισσότερη ενέργεια τις υπόλοιπες ώρες του μαθήματος.

Είναι σύνηθες το γεγονός, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου να μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και συγχρόνως να πέφτουν τα ποσοστά ενέργειας, με αποτέλεσμα τα μικρότερα ιδίως παιδιά να εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης και ανυπομονησίας να σχολάσουν, για να απολαύσουν στο σπίτι τους το μεσημεριανό φαγητό.


Με τι κολατσιό να «εφοδιάζουμε» τα παιδιά μας, ώστε να είναι θρεπτικό, νόστιμο και συγχρόνως να κρατάει σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια, προκειμένου να μην αισθάνονται πείνα μέχρι να σχολάσουν;

Η κ.Ευγενία-Ιωάννα Παπαδήμα, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, μας δίνει μερικές πολύτιμες και ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές:

«Μια ενδεδειγμένη επιλογή για το κολατσιό στο σχολείο, είναι το κλασικό σάντουιτς σε διάφορες παραλλαγές, φροντίζοντας να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτό υγιεινά υλικά και λαχανικά, όπως μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, καρότα, τυρί φέτα.
 Εναλλακτικά μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας αυγό από το σπίτι, κουλουράκι Θεσσαλονίκης, κουλουράκια με μαύρη ζάχαρη και βρώμη, σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, μπισκότα, κέικ, σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, χορτόπιτα από βλήτα που είναι και της εποχής ακόμη και ξηρούς καρπούς, τροφοδοτώντας τον οργανισμό τους με την καλή ποιότητα λίπους, που είναι απαραίτητη να λαμβάνεται ως ένα βαθμό για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Επίσης, φρούτα, χυμοί χωρίς πολλή ζάχαρη, γάλα, γιαουρτάκι με μέλι, κρέμα και ρυζόγαλο, αν υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκευτεί στο ψυγείο μέχρι την κατανάλωσή του. Προτείνεται τέλος, να αποφεύγονται διάφορες λιχουδιές που περιέχουν πολλή ζάχαρη και αλάτι, όπως ο λουκουμάς ή τα αλλαντικά».


Πηγή: metrogreece.gr

http://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου