Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Και ένα βουνό είναι ένα ποίημα που σου γυρεύει να τ ακούσεις

        


  Γράμμα στον άνθρωπο 
  της πατρίδας  μου                                                 
  Μην με μαρτυρήσεις!


Και προπαντός μην του πεις πως με εγκατέλειψεν η ελπίδα!
Καθώς κοιτάς τον Ταΰγετο, σημείωσε τα φαράγγια που πέρασα.
Και τις κορφές που πέρασα. Και τα άστρα που είδα.
Πες τους από μένα, πες τους από τα δάκρυά μου, ότι επιμένω ακόμη πως ο κόσμος
Είναι όμορφος!



Νικηφόρος Βρεττάκος 





Και ένα βουνό
είναι ένα ποίημα
που σου γυρεύει να τ 'ακούσεις

έγραψε ο Νικηφόρος Βρεττάκος  ..κοιτάζοντας τον Ταΰγετο




Ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος, είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης - Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή του έχει ύψος 2.407 μέτρα και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός.


Η οροσειρά, από πολύ νωρίς συνδέθηκε με την αρχαία ελληνική μυθολογία και πήρε την ονομασία της από την Ταϋγέτη, μία από τις επτά Ατλαντίδες ή Πλειάδες, κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης. Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή του μύθου, η Ταϋγέτη φέρεται ως σύζυγος του Λακεδαίμονα. Επίσης λεγόταν και μητέρα του Ευρώτα.


Στα βυζαντινά χρόνια, η οροσειρά αναφέρεται με την ονομασία Πενταδάκτυλος, ενώ στην περίοδο της Φραγκοκρατίας επικράτησε η ονομασία Ζυγός του Μελιγού. Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, η οροσειρά ξαναπήρε το αρχαίο όνομα, Ταΰγετος.


Η οροσειρά του Ταΰγετου έχει μήκος 115 χιλιόμετρα, μέγιστο πλάτος 30 χιλιόμετρα και έκταση 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η οποία συγκροτείται από τέσσερα κύρια τμήματα:

τον Βόρειο (προς την Μεγαλόπολη), τον Μέσο Ανατολικό (προς την Σπάρτη), τον Δυτικό και τον Νότιο Ταΰγετο με τα βουνά της Μάνης. Η υψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Προφήτης Ηλίας, έχει ύψος 2.407 μ. και βρίσκεται στο ανώτερο μέρος της τοποθεσίας που ονομάζεται Πυραμίδα, λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος της.

Ο Ταΰγετος, αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθους και μάρμαρο ενώ είναι αρκετά πλούσιος σε νερά. Το κλίμα του είναι γενικά ηπειρωτικό, με μεγάλες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια τού χειμώνα. Το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από έλατα και μαυρόπευκα, ενώ έχει μεγάλο αριθμό ρεμάτων και μικρών ποταμών.


Σε περιπτωση καθαρου καιρου φαινονται τα Λευκα ορη της Κρητης! Εγω τα ειδα...




Η  Ελλάδα , η όμορφη μικρή μας χώρα έχει πολλά βουνά ..όλα όμορφα
όμως ο Ταΰγετος είναι  ιερό πανέμορφο μαγικό βουνό. 

Αν πατήσεις το χώμα του μιά φορά ..πάντα θα σε καλεί να ξαναπάς . Να ξαναδείς τις μεγάλες χαράδρες , τα τεράστια δένδρα του ..τα μικρά χωριουδάκια στις πλαγιές του . Ένας τεράστιος ορεινός γίγαντας  ..πολύ φιλικός  με τους επισκέπτες του . Θα σε φιλέψει δροσερό νερό απο τις πηγές του και κάστανα για το δρόμο του γυρισμού

Θα σου δείξει τις ομορφιές του .κοιτάζοντας κάτω .. από τη μιά μεριά στη Σπάρτη κι από την άλλη στη Καλαμάτα . Κι αν κάτσεις να ξεκουραστείς  στο φαράγγι του Βυρού  ..θα ακούσεις από την ηχώ την ιστορία του .




Ελένη Δρακοπούλου

οι φωτογραφίες είναι από nikolakakosfoto.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου